L’actual Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), liderada per Mª Eugènia Gay, compromesa amb l’objectiu d’assolir la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits. També al si de l’advocacia.
Amb la voluntat de:
- Ser motor, al servei de la societat, com a referent en la consecució de l’efectivitat del dret a la igualtat, mitjançant l’impuls dels canvis normatius i l’adopció dels protocols necessaris per aquesta efectivitat.
- Establir i impulsar mesures que contribueixin a l’exercici professional de l’advocacia en condicions de igualtat.
- Situar l’ICAB al servei dels col·legiats i col·legiades, en el suport i resolució de situacions que puguin tenir components discriminatoris per raó de gènere.
- Posar en valor i fer visibles les aportacions doctrinals i jurisprudencials de les dones juristes.
- Garantir que en l’entorn de l’ICAB i en el marc de la seva activitat, la paritat és una realitat.
Apostem per un Pla d’Igualtat sense precedents i que contempla actuacions en diferents àmbits:
- Persones col·legiades: Amb l’objectiu d’aconseguir l’efectivitat del dret a la igualtat en el desenvolupament de la tasca professional dels advocats i advocades, col·legiats i col·legiades del nostre Col·legi.
- Espais de participació col·legial: Per impactar també en les Comissions i Seccions del Col·legi, la formació, les publicacions de l’ICAB. Tot ha de posar en valor, també, el talent i la capacitat de les advocades i juristes dones.
- Personal laboral i col·laboracions: En tant que el Col·legi disposa d’una estructura laboral, ha de ser coherent internament.
L’advocacia barcelonina i el seu compromís amb els Drets Humans han fet possible l’assoliment a data d’avui del lideratge de la nostra institució i el seu paper pioner amb nombroses fites, d’entre les que destaquem:
- Canvi de denominació de la institució i adaptació dels Estatuts col·legials: Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
- Aprovació d’un Codi Ètic a l’ICAB, amb expressa referència al dret a la no discriminació per motius de gènere.
- Adopció de llenguatge inclusiu: reflectint la composició de la institució.
- Ús de les imatges d’acord amb la composició paritària de la professió.
- Junta de Govern paritària, encapçalada per una Degana.
- Obligació de paritat en les candidatures a tots els òrgans de participació col·legial.
- Sensibilització vers la violència sobre la dona. Publicació de la Guia per als advocats i advocades que atenen víctimes de violència de gènere i creació del Grup per combatre la Violència de Gènere.
- Foment a d’altres institucions mitjançant convenis que fomenten polítiques d’igualtat i paritat com el signat amb la Cambra de Comerç de Barcelona.
- Protocols d’actuació per protegir el dret a la maternitat impulsats amb la judicatura previs a les modificacions legislatives en aquesta matèria.
- Compromesos amb la formació dels nostre jovent amb el programa Justícia i Joves que afronta la perspectiva de gènere a través del debat sobre assetjament a les xarxes.
- Establert un Pla d’Igualtat aplicable a les relacions laborals internes.
- Lideratge i organització del 1er Fòrum Europeu Dones, Economia i Justícia per tal de visualitzar el paper crucial i necessari de la dona en el món empresarial, jurídic, social, professional, institucional i polític.
- Per continuar treballant en aquest Pla d’Igualtat i aconseguir plegats noves fites, volem comptar amb tu.
Envia’ns els teus suggeriments, experiències d’èxit i propostes a l’adreça de correu electrònic cadadiaes8demarc@icab.cat
#Cadadiaes8demarç