8 DE NOVEMBRE 2018: L’ICAB programa un seguit d’actes amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona

En el marc de la campanya #CadaDiaÉs8deMarç, aquest mes de novembre el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha volgut prioritzar actuacions per combatre la violència de gènere, una de les fites que estableix el Pla d’Acció per a la Igualtat 2018-2021 presentat el passat mes de maig.

El dia 8 de novembre, reivindiquem la figura de Francisca de Pedraza (foto), primera dona en aconseguir l’any 1624 de la jurisdicció universitària una sentència de divorci i la devolució de la dot, a més de l’equivalent a una ordre d’allunyament.

El dia 14 de novembre, la seu col·legial acollirà la projecció del documental ‘El Proxeneta. Paso corto, mala leche’, dirigit i escrit per Mabel Lozano. Una confessió de corrupció, sexe, segrestos i assassinats sobre la qual es debatrà en una taula rodona després del passi audiovisual. En aquesta, hi participaran la directora del documental; Lucía Avilés, magistrada del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 d’Arenys de Mar; i Esther Zapater, degana de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona. La presentació anirà a càrrec de la degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay.

El dia 22 de novembre, dedicarem especial atenció a la reflexió sobre les necessàries modificacions legals a introduir al nostre ordenament jurídic, per a una millor protecció de les víctimes de violència de gènere. A la conferència: ‘Per una millor defensa de les víctimes de violència de gènere’ hi participaran com a ponents: Susana Gisbert Grifo, fiscal especialitzada en violència de gènere, portaveu de la Fiscalia Provincial de València; Esther Zapater Duque, degana de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona; i María José Feliu Morell, magistrada de la Secció núm. 22 de l’Audiència Provincial de Barcelona. Mª Eugènia Gay moderarà la sessió.

El dia 26, coincidint amb el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona que se celebra cada 25 de novembre, la Junta de Govern del Col·legi i la Comissió de Dones Advocades es concentraran, lluint un llaç lila a la solapa, a les portes del Palauet Casades, per mostrar el seu rebuig contra el maltractament a les dones. Durant l’acte es procedirà a la lectura d’una manifest reivindicatiu. També es col·locarà una banderola als jardinets amb el lema #dretsdelesdones.

El 27 de novembre, a les 19h, la Comissió de Dones Advocades organitza una sessió formativa sobre el qüestionari de valoració del risc (RVD) per a la detecció de la violència masclista. La ponent serà Soledad Ruiz Saiz, coordinadora als Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), mentre que la moderació anirà a càrrec d’Anna Martín Mateo, vocal de la Comissió de Dones Advocades.

El 29 de novembre, la Secció de Dret Penal ha programat un nou Cafè Criminal. En aquesta ocasió, Carmen Guil Roman, magistrada de la Secció 9a de l’Audiència Provincial de Barcelona parlarà del testimoni qualificat de violència de gènere arran de la Sentència del Tribunal Suprem de 13 de juny de 2018.

El Pla d’Acció per a la Igualtat 2018-2021 és un compromís de la Junta de Govern de la Corporació per tal d’assolir la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits, començant pel de l’advocacia.

La campanya per fer-ne difusió, amb el lema ‘Cada dia és 8 de març’, té com a objectiu donar visibilitat a totes les fites assolides i als nous reptes i accions futures més enllà del 8 de març, fent-ho extensiu a la resta de mesos de l’any.